dr Bożena Ryszawska
Od 1983 roku zajmuje się promocją zdrowego sposobu odżywiania wg zasad makrobiotycznych. Promuje wiedzę i umiejętności umożliwiające odbudowanie poczucia wpływu na własne zdrowie i zdrowie najbliższych. Uczy w Studium Edukacji Ekologicznej jak obserwować i rozumieć swój organizm i jak praktycznie stosować poznaną wiedzę, aby dietę i styl życia
adaptować do pór roku, klimatu, aktywności, płci, wieku, potrzeb zdrowotnych.
Makrobiotyka jest jedną z dróg do wiedzy o sobie, wprowadzania i utrzymywania równowagi i ładu we własnym ciele, wyczuwania jego potrzeb.
Jest także ogromną wiedzą o innych ludziach, o przyrodzie, o prawach rządzących światem. W ten sposób przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na choroby cywilizacyjne. Dostarcza wiedzy i praktycznych umiejętności rozpoznawania energii pożywienia, dopasowywania jej do pór roku, klimatu, aktywności fizycznej, płci i wieku poprzez to zwiększa poczucie zaradności Znakomitą rolę w procesie budowania własnej, indywidualnej odpowiedzialności za zdrowie pełnić może makrobiotyka. Jest ona oparta na obserwacji, odczuciu, doświadczeniu. Oznacza elementarną umiejętność rozeznania się w świecie, zachowywania równowagi iniezależności. Jest to także odpowiedzialność za siebie, swoje życie i zdrowie, tzn. uznanie siebie jako siły sprawczej w życiu, w stwarzaniu sytuacji i stanów, ale także wychodzenia z nich. Najlepiej to widać w sprawach zdrowia, jeśli umiemy rozpoznać przyczynę choroby i przywrócić organizm do zdrowia bez obarczania odpowiedzialnością lekarzy.
Część I;
1. Podstawowe zasady makrobiotycznego stylu życia i odżywiania.
2. Energia pożywienia (jak poszczególne grupy produktów oddziałują na nasz organizm)
3. Tradycyjny i współczesny sposób odżywiania
4. Rozumienie zdrowia według makrobiotyki
5. Standardowa dieta makrobiotyczna – talerz makrobiotyczny.
7. Dopasowanie pożywienia do pór roku, płci, wieku, aktywności.
8. Planowanie jadłospisu
Kurs kuchni makrobiotycznej
Pożywienie ma wielki wpływ na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Wiedząc co i jak wybierać, jak gotować, jak dopasować posiłki do swoich potrzeb masz w ręku potężne narzędzie kreowania własnego zdrowia. Wpływ na swoje zdrowie jest istotnym elementem składowym podmiotowości człowieka.
Zdobądź wiedzę i informacje, naucz się technik gotowania , stań się zaradny w zakresie kreowania zdrowia a Twoje życie zmieni się na lepsze.
Na warsztacie dowiesz się:
• Jak działa pożywienie?
• Jak za pomocą pożywienia pobudzać energię organizmu?
• Jak gotować by się zrelaksować?
• Jak dopasować pożywienie do pory roku, aktywności fizycznej, wieku?
• Co to jest pożywienie bioaktywne?
• Dlaczego warto gotować i jeść w domu?
• Jak przygotować jedzenie do szkoły i do pracy?
Poznasz:
• najważniejsze style gotowania
• sposób komponowania i planowania posiłków
• triki pomagające szybko przygotować jedzenie
Wiedzę tę zabierzesz ze sobą do domu i możesz wykorzystywać przez całe życie!
W trakcie warsztatu przygotujemy kilka potraw, które możesz zjeść na śniadanie lub obiad, m.in.: zupę miso, krem zbożowy, gomasio (sezam z solą), przekąski z pestek i orzechów, nietypowe dania warzywne, pasty do chleba, bezcukrowy deser z owoców i orzechów, makrobiotyczne napoje.
sobota 10:00-17:00
Niedziela 9:00-14:00
Koszt 500zł
II cz. 4-5 kwietnia
Uwaga!!!
organizator zastrzega sobie zmianę terminu z ważnych powodów.