Odżywianie zgodnie z porami roku wg TCMZapraszamy na trzydniowy kurs „Odżywianie zgodnie z portami roku. Sekrety zdrowej diety wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w oparciu o dzieło: HUANG DI NEI JING (Klasyka Żółtego Cesarza)"
Kurs połączony z gotowaniem.
Wykłady poprowadzi prof. Li Jie, światowej klasy wykładowca, doktor nauk medycznych i profesor Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Wykłady tłumaczone na j. polski.
Program wykładu:
wprowadzenie na temat sposobu rozumienia zdrowia i choroby wg Żółtego Cesarza (SU WEN rozdział 1)
5 Elementów (Przemian) – klasyfikacja pożywienia i sposobu jego przygotowania,
termika pożywienia jedzenie wg pór roku, pory dnia, konstytucji i przygotowanie wiosennego dania
dostosowanie pożywienia do wieku prozdrowotna aktywność fizyczna dostosowana do wieku jak przygotować danie wzmacniające QI.
Na zakończenie kursu każdy uczestnik otrzymuje dyplom ukończenia.
Unikalny przekaz prof. Li polega na tym, że opiera się on o teksty źródłowe często niedostępne nawet zachodnim nestorom
akupunktury i ogólnie tradycyjnej medycyny chińskiej. Rozumienie chińskich ale też wielokrotnie starochińskich tekstów ma kluczowe
znaczenie w odczytaniu przekazu z przed tysiącleci. Zapobiega też różnym przekłamianiom i niewłaściwym tłumaczeniom, które
pojawiły się przez wieki.
Wykłady profesora są więc niezwykle ciekawym doświadczeniem, dla ludzi pierwszy raz spotykających się z medycyną i dietetyką chińską. Są też wielokrotnie, o czym przekonali się nie raz terapeuci i lekarze TCM, przewartościowaniem dotychczasowej posiadanej wiedzy. Znajomość tematu w profesora Li jest biegła dlatego też w Chinach został on wyrożniony ( m.in przez wiceprezesa Ogólnochińskiego Towarzystwa TCM prof. WANGA) i otrzymał zaszczytną misję przekazywania tradycyjnej wiedzy
chińskiej w Europie.
* Czy jest możliwe żyć długo i zdrowo?
* Czy odpowiedzią na pytanie jest system medyczny najludniejszego narodu świata?
Odżywianie zgodnie z porami roku.
Wiosna to czas odradzania się przyrody. Niebo i Ziemia rodzą się na nowo. Wszystkie te zmiany dotyczą człowieka bez względu na to, czy je odczuwa czy też nie. Dlatego o tej porze roku należy wcześnie udawać się na spoczynek oraz wcześnie wstawać. Wiosna to odrodzona energia świata, wystarczy być otwartym na tą energię zarówno na poziomie fizycznym jak i emocjonalnym. Żółty Cesarz zalecał właściwy dla tej pory roku sposób odżywiania się oraz praktykę fizyczną.
Dla ciała jest to czas na łagodne ćwiczenia Qi Gong. Jeśli chodzi o emocje, wiosna jest dobrym okresem na praktykowanie spokoju i harmonii umysłu. To pora roku związana z wątrobą, należy więc wtedy umiejętnie zadbać o ten narząd np. unikając intensywnych emocji. Z tego powodu powinno się opanować gniew, nie poddawać frustracji, ani pogrążać się w smutku.
Zakłócenia naturalnego porządku przyrody w okresie wiosny przynosi w ciągu lata choroby wywołane przez czynnik zewnętrznego zimna. Każda pora roku ma swoją specyfikę, dlatego mądry człowiek obserwuje te zmiany i się do niech dostosowuje. Dzięki temu zachowuje zdrowie i długowieczność, w prosty sposób i zgodnie z naturą rzeczy. Dawniej mędrcy potrafili dostrzegać znaki w naturze i dostosowywać się do tych zmian. Dzięki temu byli odporni na wpływy zewnętrzne, zwane szkodliwym wiatrem.
Kto podąża za ruchem energii żywiołów, zmieniającym się w rytm pór roku, nie naraża się na zastój energii wątroby i wiosną jest zdrowy. Jego serce latem jest silne i pełne energii yang. Jesienią nie cierpi na zastój energii płuc, a zimą nie zużywa jing nerek.
Podstawą cyklu narodzin i zastoju energii życiowej jest przemiana yin i yang.
W ciągu czterech pór roku mędrzec potrafił pielęgnować energię yang wiosną i latem oraz dbać o zachowanie energii yin jesienią i zimą. Szanując naturalny porządek rzeczy, podążał za ruchem wszechświata w ten sposób sprzyjał naturalnemu rozwojowi chroniąc się przed utratą życiodajnej energii.
Takie zalecenia związane z równowagą pożywienia i energią pory każdej roku w codziennej praktyce lekarskiej swoim pacjentom zaleca dr Li Jie.
Zapraszamy: 18/20 maja 2018
piątek 10-18
sobota 10-18
niedziela 9-14
Koszt: 800zł
Zapisy tylko do 20 maja.
tel. 71-355-40-27 lub E maliem atn@atn.edu.pl
ZAPRASZAMY!!!
|