Profesjonalny Kurs Ziołolecznictwa III cz.W programie:
ANATOMIA I FIZJOLOGIA
PIERWSZA POMOC
PODSTAWY ZIOŁOLECZNICTWA CHIŃSKIEGO
ANATOMIA I FIZJOLOGIA
lek. med Łukasza Umiński
Układ pokarmowy - trawienny
1. Budowa poszczególnych struktur
2. Funkcje elementów składowych układu
3. Gruczoły trawienne
4. Chemiczna obróbka treści pokarmowej
5. Nadzór i kontrola układu pokarmowego przez układ nerwowy
1. Struktury przewodu pokarmowego
a) jama ustna (język, policzki, zęby i dziąsła, podniebienie miękkie i twarde)
b) gardło, przełyk
c) żołądek
d) jelito cienkie (dwunastnica, jelito czcze, jelito kręte)
e) jelito grube
f) odbyt
2. Procesy obróbki treści pokarmowej
a) trawienie (enzymy)
b) wchłanianie (kosmki jelitowe, fałdy)
PIERWSZA POMOC
Ratownik Medyczny Paweł Suprynowicz
PODSTAWY ZIOŁOLECZNICTWA CHIŃSKIEGO
Marcin Ojrzyński
- pięć poziomów transformacji układu pokarmowego według TMC.
- podstawy TMC jako strategie fundamentalnego wykorzystania ziół w likwidacji czynników patogennych.
- pięć elementów - opis i charakterystyka.
- strategie opracowania receptur ziołowych.
Charakterystyka ziół – natura energetyczna, smak oraz przynależność do narządów.
Opracowanie przykładowych ziół przynależnych do poszczególnych narządów.
Sposoby wykorzystywania możliwości terapeutycznych ziół według TMC.
Sobota 10-19
Niedziela 9-15
Zapraszamy!
|