dr Bożena Ryszawska
Od 1983 roku zajmuje się promocją zdrowego sposobu odżywiania wg zasad makrobiotycznych. Promuje wiedzę i umiejętności umożliwiające odbudowanie poczucia wpływu na własne zdrowie i zdrowie najbliższych. Uczy w Studium Edukacji Ekologicznej jak obserwować i rozumieć swój organizm i jak praktycznie stosować poznaną wiedzę, aby dietę i styl życia
adaptować do pór roku, klimatu, aktywności, płci, wieku, potrzeb zdrowotnych.
Makrobiotyka jest jedną z dróg do wiedzy o sobie, wprowadzania i utrzymywania równowagi i ładu we własnym ciele, wyczuwania jego potrzeb.
Jest także ogromną wiedzą o innych ludziach, o przyrodzie, o prawach rządzących światem. W ten sposób przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na choroby cywilizacyjne. Dostarcza wiedzy i praktycznych umiejętności rozpoznawania energii pożywienia, dopasowywania jej do pór roku, klimatu, aktywności fizycznej, płci i wieku poprzez to zwiększa poczucie zaradności Znakomitą rolę w procesie budowania własnej, indywidualnej odpowiedzialności za zdrowie pełnić może makrobiotyka. Jest ona oparta na obserwacji, odczuciu, doświadczeniu. Oznacza elementarną umiejętność rozeznania się w świecie, zachowywania równowagi iniezależności. Jest to także odpowiedzialność za siebie, swoje życie i zdrowie, tzn. uznanie siebie jako siły sprawczej w życiu, w stwarzaniu sytuacji i stanów, ale także wychodzenia z nich. Najlepiej to widać w sprawach zdrowia, jeśli umiemy rozpoznać przyczynę choroby i przywrócić organizm do zdrowia bez obarczania odpowiedzialnością lekarzy.
Gotowanie makrobiotyczne jest sztuką opartą na różnorodności. Wykorzystujemy różne produkty (zboża, warzywa, fasolki , orzechy, owoce) , stosujemy rozmaite sposoby krojenia i style gotowania, komponujemy kolory i dobieramy smaki. Jednym słowem bawimy się pożywieniem i transformujemy energię pożywienia tak by pasowała do naszych potrzeb i była zgodna z typem aktywności, porą roku, klimatem, wiekiem i płcią.
W trakcie warsztatów makrobiotycznych dowiesz się:
• jak wykorzystywać energię pożywienia do swoich potrzeb
• Jak za pomocą pożywienia pobudzać energię organizmu
• jak sprawić by jedzenie relaksowało
Poznasz:
• najważniejsze style gotowania
• sposób komponowania i planowania posiłków
• triki pomagające szybko przygotować jedzenie
Wiedzę tę zabierzesz ze sobą do domu i możesz wykorzystywać przez całe życie!
W trakcie warsztatu przygotujemy kilka potraw, wykorzystujących warzywa i owoce.